Mi is az önszeretet?

Az önszeretet azt írja le, hogyan érzel és hogyan bánsz magaddal. Az önszeretet magában foglalja, hogy képes vagy értékelni a saját értékedet és értékedet. Azt is magában foglalja, hogy lépéseket tesz a boldogság és a jólét optimalizálására. Az önszeretet ápolása tehát azt jelenti, hogy lépéseket teszünk az önmagunkkal való kapcsolatunk javítására.

Miért is fontos, hogy minél jobban szeressük magunkat?

Ha lehet 100%-osan!

Amikor elkezdesz több önszeretetet táplálni magad irán, az az egész életedre kihathat, életed minden területére. Hirtelen, ahogy jobban érzed magad és jobban törődsz magaddal, a szakmai életed is javulhat, több időt szentelhetsz a hobbidnak és szenvedélyeidnek, és talán ami a legjobb : a barátaiddal, családtagjaiddal és a partnereddel való kapcsolataid is javulhatnak.

Az önszeretet tehát valójában több szeretetet és örömöt hozhat neked minden kapcsolatodban. innocent

Íme néhány ok, amiért érdemes az önszeretetet erősíteni:

1) ÖNBIZALOMTÓL DUZZADÓAN FOGSZ KAPCSOLATBA LÉPNI MÁSOKKAL

Nagyon sok ember úgy éli végig az életét, hogy rosszul érzi magát a bőrében, és nagyon szigorúan bánik önmagával, emiatt gyakran alacsony önbizalomszintet tapasztal. Ez az alacsony önbizalom aztán kihat a másokkal való interakcióikra. Az ilyen emberek gyakran kételkednek önmagukban, és idegesnek vagy bizonytalannak tűnhetnek, zavarban lehetnek, és előfordulhat, hogy mindig másokat helyeznek előtérbe, feláldozva saját szükségleteiket.

Aki azonban szereti magát, értékeli magát, elfogadja magát olyannak, amilyen, nem bántja magát belül, belső gondolatokkal, belső monológokkal sem (Mint pl: Hogy lehetek megint ilyen szerencsétlen? )

Legyen számodra természetes az önszeretet!

Ha szereted magad, akkor képes vagy másokkal is magabiztosan beszélgetni, interakcióba kerülni. Ezekben a helyzetekben is biztonságban érzed magad, tudod, hogy szeretve vagy és bátran szerethetsz. Mindez azt jelenti, hogy képes vagy jobban megmutatkozni ezekben a kapcsolatokban, és egyszerűen csak önmagad lenni.

2) KÉPES LESZEL HATÁROKAT SZABNI (ÉS ÍGY KEVÉSBÉ NEHEZTELSZ MÁSOKRA).

Amikor nem érzed magad túl magabiztosnak, vagy nem érzed jól magad a bőrödben, előfordulhat, hogy inkább mások igényeit helyezed a sajátod elé.

Ami, aztán oda vezethet, hogy a végén nagyon neheztelsz az adott kapcsolatban, mert mindig azt teszed, amit a barátod szeretne (ahelyett, ahogy te szeretnéd) vagy mert mindig csak csak akkor találkoztok a pároddal, amikor ő szabad és neki van ideje. (ahelyett, hogy neked megfelelne) Az is lehet, hogy inkább kötelességednek érzed, hogy a családtagjaidnak felelj meg, és tegyél meg szinte mindent,  még akkor is, ha levertnek és fáradtnak érzed magad.  Mindezek miatt nagyon bosszúsnak és dühösnek érezheted magad a másokkal szemben.

Az önszeretet nem önzőséget jelent!

Ha azonban elkezdesz több önszeretetet gyakorolni, erősebb határokat tudsz felállítani a kapcsolataidban. Mersz majd nemet mondani olyan dolgokra, amelyekben nem érzed jól magad, és az “énidődet” és a saját igényeidet mások igényeivel szemben előnyben részesítheted. Bár ez önzőnek tűnhet, valójában jót tesz neked és másoknak is. Gyakran előfordul, hogy az emberek jobban tisztelik azokat, akik határokat szabnak, mint azokat, akik minden szeszélyre és követelésre igent mondanak. Ha erősebb határokat állítasz fel, az azt is jelenti, hogy a legboldogabb, legjobb önmagadat hozod minden kapcsolatodba, és a kapcsolataid kiegyensúlyozottabbak lesznek.

 

3) PRECEDENST TEREMTESZ ARRA, HOGYAN VÁROD EL, HOGY BÁNJANAK VELED.

Az, ahogyan magaddal bánsz, precedenst teremt arra, hogy milyen bánásmódot vársz el másoktól. Ha soha nem figyelsz a saját igényeidre és szükségleteidre, hogyan várhatod el másoktól, hogy egyáltalán tudják, mik ezek az igények vagy szükségletek? Ha soha nem szánsz időt arra, hogy magaddal vagy a jóléteddel törődj, mások is azt gondolhatják, hogy nincs szükséged vagy nem értékeled azt az időt, amit ők esetleg arra szánnának, hogy gondoskodjanak rólad vagy vigyázzanak rád.

Ha azt szeretnéd, hogy mások beszéljenek veled, és egy bizonyos módon bánjanak veled,  az egyik legjobb módja ennek eléréséhez az, ha először önmagaddal kezdesz el így bánni. Azzal, hogy önmagadat és az igényeidet helyezed előtérbe, és a legnagyobb gondossággal és tisztelettel bánsz magaddal, megmutatod másoknak, hogy nekik is ezt kell tenniük ahhoz, hogy kapcsolatban lehessenek veled.

 

4) NEM  MÁSOKRA FOGOD BíZNI, HOGY BOLDOGGÁ TEGYENEK TÉGED.

Amikor nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, gyakran másokra hagyatkozhatunk, hogy boldoggá tegyenek minket. Mivel nem szánunk időt arra, hogy olyan dolgokat csináljunk, amiket élvezünk, vagy nem szentelünk időt a saját igényeinknek és érdeklődési körünknek, sokkal inkább arra hagyatkozunk, amit mások mondanak és tesznek, hogy jól érezzük magunkat. Ha azonban gyakoroljuk az önszeretetet, akkor a saját kezünkbe vesszük a boldogságunkat. Értékeljük magunkat, és azt is tudjuk, hogy érdemes időt fordítanunk a szenvedélyeinkre és érdeklődési körünkre. Befektetünk önmagunkba és a jólétünkbe. Az önszeretet és a saját boldogságunkba való befektetés eredményeként nem arra hagyatkozunk, hogy mások mit mondanak és mit tesznek, hogy boldogok legyünk. Vagy hozzáadnak és kiegészítik az életünket, vagy nem, de nem függünk tőlük teljesen, hogy jól érezzük magunkat és az életünket.

 

5) NEM LESZ SZÜKSÉGED ANNYI KÜLSŐ MEGERŐSÍTÉSRE.

Sokan arra alapozzák önmagukról alkotott véleményüket, hogy mások mit gondolnak róluk. Így csak azokon a napokon érzik jól magukat a külsejükkel kapcsolatban, amikor valaki megdicséri őket, csak akkor lesznek büszkék a munkájukra vagy a művészetükre, ha az másnak is tetszik, vagy csak akkor érzik magukat magabiztosnak a ruhájukban, ha egy barátjuk hasonlót visel.

Ez azt jelenti, hogy nagyon függnek a külső megerősítéstől (vagy mások jóváhagyásától).

Ha azonban gyakorolod az önszeretetet, megtanulod értékelni és megbecsülni önmagadat, a döntéseidet és az értékedet, függetlenül attól, hogy mások mit gondolnak rólad. Ez nagyon sokat segíthet a kapcsolataidban, mivel nem keresed állandóan mások jóváhagyását és érvényesítését, és ehelyett egyszerűen csak élvezheted a másik ember társaságát. Például nem lesz szükséged a partnered állandó megerősítésére, hogy jól nézel ki, és nem lesz szükséged a barátaid rendszeres megerősítésére, hogy még mindig szeretnek téged. Ha egyszer szereted magad, akkor minden megerősítés és jóváhagyás belülről jön, és csak élvezheted az életed, és azoknak a társaságát, akiket szeretsz és akik fontosak számodra.

6) OLYAN EMBEREKKEL VESZED KÖRBE MAGAD, AKIKKEL AZ ÉRTÉKED TUDATÁBAN TÖLTÖD AZ IDŐDET.

Az önszeretet egyik legnagyobb előnye, hogy azt jelentheti, hogy kilépsz vagy megváltoztatod a dinamikát azokban a kapcsolatokban, amelyek nem szolgálnak téged és az életedet. Mivel tisztában vagy az önértékeddel, azt is tudod, ha mások nem.

Tisztában leszel az  “elvárásaiddal” azzal kapcsolatban, hogyan kell veled bánni, és mit vagy kit fogadsz el az életedbe. Fel fogod ismerni, hogy csak olyan kapcsolatokat akarsz az életedben, ahol kölcsönös a bizalom és a tisztelet, ahol mindketten törődtök egymással, és ahol az interakciók felemelnek és inspirálnak. Az önszeretet lehetővé teszi számodra, hogy bölcsen válaszd meg a kapcsolataidat, és hogy értelmes és felemelő kötelékekkel teli életet teremts.

Tehát igen, az önszeretet az önmagaddal való kapcsolatodról szól, és arról, hogyan érzel és bánsz magaddal. Az önszeretet gyakorlása azonban a legerőteljesebb szeretetet, tiszteletet és törődést hozhatja el neked az összes többi kapcsolatodban is.

 

Ha egy könnyedséget adó Access Bars kezelésre jönnél, itt olvashatsz róla részleteket, és itt tudsz jelentkezni

 

Acces Bars kezelés