Állandóan kérdezget a párod? Zavar, hogy kutakodik utánad? Folyton hívogat, ha mással vagy? Jelenetet rendez, hogy hol voltál, és kivel? Ehhez hasonló történések keseríthetik meg a féltékenységen alapuló párkapcsolatot.

Egy-két gondolatot hoztam, ami a hátterében állhat annak, hogy a férfi féltékeny. Azért azt előrebocsájtom, hogy a “diagnózis” nem teljeskörű, és -“ugyebár nem helyettesíti az orvosi ellátást”- egyénenként cizelláltabb is lehet a kép. De nézzük, mik merülhetnek fel egy féltékenységi  probléma hátterében.

Nem az szeret jól, aki ragaszkodik, hanem az, aki hagy élni, kibontakozni és örül, hogy ebben örömödet látja! Aki úgy bánik veled, mint egy virággal. De nem olyannal, akit a mezőn meglátva haza akar vinni, ezért levágja, hogy otthon majd vázába tegye és otthon neki csak neki virágozzon. Majd néhány nap után el is hervadjon. Hanem úgy, hogy ha meglát egy gyönyörű virágot a mezőn, annyira szereti, hogy hagyja ott ragyogni, élni, növekedni, virágozni,  a természetes folyamatában. 

 

Aki féltékeny, és a “jeleneteivel” korlátozza a társát, vagy aki ragaszkodik és kapaszkodik, az FÉL. És bizony nem tudja magáról sem, és mégcsak kifejezni sem tudja magát és ezt az érzését a megfelelő, előrevivő módon.  

 

Aki féltékeny, az nem szeret, hanem fél. Hiszen a szóban benne is rejlik a “fél” szócska, ami a félelem eredete. Nem érzi magát egésznek, ezt a hiányérzetet pedig a másikra vetíti ki. Két állapot lehetséges: vagy a szeretetre hangolódunk, szeretetben létezünk (SZER, ami etet, éltet) vagy a FÉLELEM állapotában létezünk (fél, tehát nem egész állapotban, nem EGÉSZséges állapotban) A félelem és a szeretet egyszerre nem tud jelen lenni az emberben. AKi pedig a félelemben létezik, az nem tud a szeretetben lenni, szeretni. Ő féltékeny lesz. 

 

Aki féltékeny, az az elméjére fókuszál és nem a szívére. Az elme pedig mindig a külvilágot nézi, és a veszélyforrást, a fájdalom elkerülését figyeli. Honnan jöhet veszély. Lehet, hogy a másiktól, mert ő nem szeret eléggé? Mert ma még nem is hívott fel? Vagy mert ma mással megy este találkozni? Ezzel vigyázni kell- súgja az elme, hiszen, ez fájdalmat is okozhat nekem. És már múltkor is csalódtam a másikban, és az úgy fájt. Azt el kell kerülnöm, hogy ne legyen megint fájdalom, veszteség, szomorúság, veszély. 

Bizony az ELME sok értelmetlen magyarázatot talál, hogy miért is jó vigyázni, miért is kell féltékenynek lenni. Sőt, még arra is magyarázatot talál, hogy a féltékenység valójában szeretetből fakad. Pedig pont hogy a nem szeretetből fakad. Az önmagát nem eléggé szerető férfi féltékenységi jeleneteket rendez. A másikat a személyében nem szerető férfi féltékenységet érez. A másikat birtokolni akaró férfi félelemmel ragaszkodik a másikhoz,

 

Mit él át, a féltékeny fél?

Hiányból eredő félelmet: Hogy elveszítheti a párját, és mindazt, amit általa nyert és kap: az ÉLMÉNYEKET, eseményeket, emlékeket, terveiteket. A közös szokásokat. Elveszítheti a nagy ŐT, és így vele mindazt a sok JÓT, amit eddig megélt vele.

Az önértékelésének elvesztését: Fél, hogy elveszítheti azt a képet, amit már magáról felépített. De lássuk be, ha ez a kép egy pár elvesztésétől összeomlik, akkor az a kép nem volt elég biztos. Nem volt elég erős az önbecsülése, az önbizalma, az önmagába vetett hite. És a külvilágra, vagyis a másik emberre alapozta. A féltékeny partner, fél, hogy elveszti a  magába vetett hitet azáltal, hogy egy másik férfi,(nő) talán jobbnak bizonyul a pájra életében.
Hiszen ha a férfi (most vegyü a férfit)  a párján , a NŐn keresztül azt éli meg, hogy szerethető, vonzó, értékes, csinos, szexi, szórakoztató és az első és egyetlen a párja életében. És ha valaki le tudja taszítani erről a “trónról” akkor talán mégsem olyan fontos, értékes, ügyes, szerethető, vonzó… stb. – Legalábbis ezt éli meg az elméjében. És mindaz, amit magáról hitt, gondolt, hirtelen szertefoszlik. A saját értékessége csökken. Legalábbis az elméjében. És ezt a másikhoz köti. Nem magához, hanem a másikhoz. Pedig a férfi önértékelése is, mint mindenki másé, csak saját magán múlhat. 

 

Nézd meg a kapcsolódó videót is.

Ha féltékeny a férfi, ha ennek jelét is adja, vagy mondja, akkor a külvilágra fókuszál és a külvilágtól várja a saját maga értékességének megerősítését, de sajnos nem találja, nem kapja meg, és mint egy bizonytalan gyermek, kívül is várja a megoldást. Tehát a nőtől. Hogy a nő viselkedjen így vagy úgy.

Ha szeretnéd tudni, mit is tehetsz, ha a párod féltékeny, vagy ha egyéb párkapcsolati témában kéred a segítséget, jelentkezz be kineziológia kezelésre! Az alábbi számon:

Itt olvashatsz a kineziológia kezelésről bővebben:

Kineziológia kezelés