Most miért kell ezt csinálnia?! Ennek semmi értelme!

Talán benned is megfogalmazódtak ilyen gondolatok már. Van, amikor csak pislogunk, nem értjük, miért viselkedik úgy a másik, hiszen teljesen illogikus, amit csinál. Mi nem így csinálnánk!

Egy előző írásban megismerhetted és talán már meg is érted, felismered a férjed lelki szükségleteit egy-egy reakciójánál. Ide kattintva visszaidézheted azt.

Ám, van még egy „titkos” összetevő, ami az embereket mozgatja, ami kihatással van arra, hogy a lelki szükségleteinket, hogyan igyekszünk betölteni.

Ez pedig a személyiségtípus.

Minden esetben ez a másik tényező, ami mentén akarjuk kielégíteni a szabadság, a fontosság, a kikapcsolódás, a szeretet iránti igényünket. Ha meg akarod érteni akár saját magadat, akár a házastársad viselkedését, el kell fogadnod ezt a tényt és igyekezned kell felfedezni a személyiségtípusaitokat.Mik lehetnek ezek?

Rengeteg személyiségjegy létezik, melyek alapján csoportosítjuk a személyiségtípusokat, ezekhez pedig rengeteg teszt létezik, amik alapján meg tudjuk állapítani, melyikbe is tartozunk. Érdekes lehet a pároddal közösen elvégezni egy-egy ilyen tesztet: szórakoztató, és tanulságos.

Néhányat már biztosan Te is hallottál:

  • extrovertált-introvertált
  • pesszimista-optimista
  • pedáns-rendetlen
  • határozott-határozatlan
  • izgága-nyugodt

Ha tudod, ezek közül melyik jellemző férjedre, akkor ezek alapján, nagy valószínűséggel megjósolhatod, hogyan fog viselkedni bizonyos helyzetben.

A házassági és hosszútávú kapcsolatokban, mindegyik személyiségtípusnak vannak kedvező és kedvezőtlen tulajdonságai. És az egyikkel mindenképpen érezzük, hogy azzal jobban tudunk azonosulni, de mindegyikből igaz ránk is egy kicsit. Ritkán fordul elő, hogy a párok tagjai ugyanahhoz a személyiségtípushoz tartoznak.

4 gyakori típust érdemes jobban megvizsgálni, ha szeretnéd jobban megismerni a rejtett mozgatórugókat.

  1. Békítő: nyugodt, lassú, kiegyensúlyozott személyiség. Kellemes személyiség, nem szereti a konfliktust, ritkán jön ki a sodrából. Olyan mintha nem lennének érzelmei, pedig vannak, csak nehezére esik kifejezni őket. A nyugalmat keresi, nem szereti a konfrontációt, ezért a házasságban a konfliktusok megoldatlanok maradnak. Ha mégis k9tör a veszekedés a békítő igyekszik lecsillapítani a másikat, és sokszor beadja a derekát.
  2. Irányító: gyors, aktív, gyakorlatias, erős akaratú, önálló, független, határozott, sokszor önfejű. Szeret mások helyett is dönteni. Nem hódol be senkinek, és körömszakadtáig harcol az igazáért. Számára nincsenek problémák, csak kihívások. Eltökélt, és nehezére esik megértést tanusítani mások iránt, barátságos érzelmek kinyilvánítása.
  3. Gondoskodó: többnyire önfeláldozó, maximalista, meg akar felelni mások igényeinek. Érzékeny, megértő, átérzi a világ összes fájdalmát. Megbízható, és magas mércét állít mások elés és önmaga elé is. Élete értelmét abban találja meg, hogy feláldozza magát és másokat szolgál. Jó cselekedetek embere. Gyakran fölemészti magát, és nem ismeri fel saját érzelmi szükségleteit.
  4. Társaságkedvelő: barátságos, élénk, izgatott személyiség, aki számára az élet egy nagy társasági esemény. Szereti az embereket, nem kedveli a magányt. Általában ő a társaság lelke. Nemcsak a saját életét teszi izgalmassá, hanem másokét is. Ez a célja. Nem megterhelő számára, hogy másokat szóval tartson, állandóan társasági eseményeken vesz részt, vagy szervezi azokat. Hátránya ennek a személyiségjegynek, hogy gyakran megbízhatatlan, és fegyelmezetlen., leginkább a pillanatnak él és elfeledkezik korábbi ígéreteiről, kötelezettségeiről.

Miért fontos ezeket felismerned?

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy így nyilatkozol: „Olyan lassú és aggályoskodó, hogy mire meghoz egy döntést, már sokszor késő.” akkor vedd észre, hogy egy alapvető személyiségjegyét kritizálod, és ebben így nem fogsz tudni változást elérni. Csak saját magadat hergeled, és a kettőtök közti hangulatot rombolod. Fontos megérteni a másik működését, ha harmonikus kapcsolatot akarsz fenntartani.

Azokhoz vonzódunk leginkább, akik különböznek tőlünk, és azokon a területeken erősebbek, ahol mi gyengébbek vagyunk.

Sajnos az a jellemző, hogy ez a vonzódás csak az esküvőig tart. Utána inkább már bosszantani kezdenek ezek minket.

Például a gondoskodó a fontosság iránti szükségletét szeretné betölteni, mikor túlzásokba esik a másokról való gondoskodásban. Órákat képes eltölteni azzal, hogy egy barátjának segítsen problémái megoldásában, és hogy megtalálja élete értelmét. Egy irányító számára azonban teljesen érthetetlenek a gondoskodó személyiségtípus erőfeszítései. Előfordulhat, hogy az irányító nem ismeri fel, hogy a gondoskodó csak a fontosság iránti alapvető vágyát igyekszik beteljesíteni és így érzi hasznosnak magát. Az irányító személyt pedig a fontosság iránti vágya indít arra, hogy építkezésbe kezdjen, létrehozzon egy szervezetet, vagy alapítson egy új vállalkozást. A gondoskodó azért bírálhatja az irányítót, mert céljai elérése közben félresöpör másokat. Pedig ha belátja, hogy őt is csak a fontosság iránti vágy vezérli, akkor jobban megérti viselkedését.

A személyiségünk befolyásol minket, de nem irányít. Az első lépés az legyen, hogy saját magad személyiségét megismerd, megértsd, miért viselkedtél úgy a múltban. Ha egy jobb megoldást találsz időközben, akkor azon kell továbbhaladnod, még akkor is, ha ez eleinte nehezebbnek tűnik.

Az erőfeszítés megtérül.

A házasságod javításához segítségként írtam ezt a könyvet, melyet innen is megrendelhetsz:

http://nokent-boldogan.hu/termekek/hogyan-tartsd-meg-ferjedet-konyv/